22 Mart 2024 - Cuma

Rahmet ayı israf ayı olmasın...

"Bu bir akıl tutulması, adeta robot gibi olduk, ne yaptılar da bizi böyle duyarsız hâle getirdiler?! Eskiden, gören gözün hakkı olur, olmayanların canı çekmesin, ayıp olmasın, bunun vebali var diye insanımız yediğini içtiğini belli etmezdi..."

Yazar - Hayrünnisa YURÇ
Okuma Süresi: 3 dk.
72 okunma
Hayrünnisa YURÇ

Hayrünnisa YURÇ

-
Google News

Allah'ın verdiği nimetlerin kıymetini daha iyi bilmemiz gereken bu ayda, israfın, özellikle ekmek israfının artması insanı derinden yaralıyor. Bir tarafta gözümüzün önünde Gazze’de yapılan zulümleri ve orada açlıktan ölenleri  görüyoruz, diğer tarafta çöplerin kenarına bırakılan ekmekleri, dışarıda yenen pahalı iftar yemeklerini, tokların tokları ağırladığı sofraları. Bir de bunları sosyal medyada paylaşıyorlar ya! Paylaşıyorlar diyoruz ama bu paylaşmak değil. Paylaşmak vermektir, bunlar ise marifetmiş gibi sergiliyorlar…

Bu bir akıl tutulması, adeta robot gibi olduk, ne yaptılar da bizi böyle duyarsız hâle getirdiler?! Eskiden gören gözün hakkı olur atasözünü esas alarak olmayanların canı çekmesin, ayıp olmasın, bunun vebali var diye insanımız yediğini içtiğini belli etmezdi. Çoğu zaman pişirdiği yemek kokmuştur, komşunun canı çekmiştir diye pişirilen yemeklerden de komşulara ikram edilirdi. Ah nerede o eski insanlar! Şimdi bakıyorsunuz saygısızlık ve bencillik hakim olmuş her tarafa. Sokaklarda oruç tutan insanlara saygı göstermeden yiyip içenler, türlü türlü yemekleri sosyal medyada servis edenler, yediğini içtiğini duyarsızca teşhir edenler. Daha neler neler…

Bununla birlikte, hamdolsun Gazze için gösterilen gayretleri ve şehrimizdeki ihtiyaç sahiplerine ulaşan kardeşlerimizi de görüyoruz. Ama zulüm o kadar büyük ki, soykırım yapılıyor, insan israfın tamamen bitmesini istiyor. Ve bu büyük ölçüde kadınların elinde, çünkü mutfağa, alışverişe en çok onlar hâkim. Demek ki kadınlara ciddi bir eğitim vermek lazım. Nimetlerin çok değerli olduğu ve bize verilen emanetler olduğu konusunda. Kur'an-ı Kerim’de ifade edildiği gibi; “Allah israf edenleri sevmez.  Yiyin, için israf etmeyin.”  Araf suresi 31. Ayet, “Saçıp savuranlar şeytanın kardeşleridir.” İsra suresi 27. Ayet. 

Bu ayetlerin bizi sarsması, uyandırması gerekiyor. Yine Peygamber Efendimiz, “Abdest alırken bir nehir kenarından bile abdest alıyor olsanız, suyu israf etmeyiniz.” Diyor. Bunlara benzer pek çok ayet ve hadis var. Biz yere düşen bir pirinç tanesini arayıp bulan bir ecdadın çocuklarıyız, bunları hatırlamak ve küçük bir ekmek kırıntısının bile çok değerli olduğunu bilmeye ihtiyacımız var.

Zerreler, küreler elinde olan Rabbimiz bu nimetleri elimizden almadan uyanalım ve bu mübarek Ramazan ayı buna vesile olsun inşallah. Amiiin.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları