03 Ağustos 2023 - Perşembe

Aşure bize neyi anlatır?

"Aşuremizi ilk defa görenler bu kadar çok yiyecekten bu kadar güzel yemek nasıl olur diye şaşırabilirler. Çünkü hem çok çeşit vardır, hem yemek, hem pilav, hem de tatlıdır. Gelelim bu efsane aşımızın pişirilmesine ve bize anlattıklarına..."

Yazar - Hayrünnisa YURÇ
Okuma Süresi: 3 dk.
512 okunma
Hayrünnisa YURÇ

Hayrünnisa YURÇ

-
Google News

Aşure bize neler anlatır?

Birlik, beraberliğin simgesi, paylaşmanın ve bereketin güzelliğinin göstergesi bir yemek; Aşure...

Bu ay, yani Muharrem ayı Kerbela olayı ile hem hüzün ayı, hem de pek çok peygamberin kavimleriyle selamete çıktığı, birliği, beraberliği gösteren Aşure aşının yapıldığı ve paylaşıldığı bir ay.

Herkes bu ayda aşure pişirip birbirine ikram eder. Aşuremizi ilk defa görenler bu kadar çok yiyecekten bu kadar güzel yemek nasıl olur diye şaşırabilirler. Çünkü hem çok çeşit vardır, hem yemek, hem pilav, hem de tatlıdır. Nuh Aleyhisselam’ın gemisi karaya oturunca herkesin elinde kalan yiyeceklerin biraraya getirilip yapıldığına inanılır ve hep birlikte yenmiştir. O yüzden vakıflar ve sosyal sorumluluk taşıyanlar da herkese ikram ederler.

Gelelim bu efsane aşımızın pişirilmesine ve bize anlattıklarına:

Aşureyi yapmak için buğday, kuru fasulye, nohut, incir, kayısı, ceviz, fındık, üzüm ve şekere ihtiyaç vardır. İçine daha fazla bir şeyler koymak isteyen de olabilir. Kuru fasulye, nohut, buğday vb bakliyatlar akşamdan ıslatılır. Her biri ayrı ayrı haşlanır, zira pişme süreleri farklıdır. Üzüm, incir ve kayısı da ayrı ayrı haşlanır ve bunların suları aşure ye katılmaz, çünkü aşurenin rengini ve tadını bozabilirler. Daha sonra  hep birlikte içine şeker de katılarak pişirilip gerekli koyulugun sağlanması için biraz nişasta katılır ve küçük tabaklara alınıp ikram esnasında üzerine ceviz fındık kuş üzümü vb şekilde süslenip ikram edilir.

Bu yiyecek bizimle konuşur aslında; Bir gün önce ıslatılan bakliyatlar, insanların olgunlaşmasının kolay olmadığını ve ateşe koyulması da insanın zorluklarla  olgunlaşacağını anlatır. Bunların pişme sürelerinin farklı olması da insanların olgunlaşma sürecinin farklı olduğunu gösterir. Üzüm incir ve kayısının da ayrı ayrı pişmesi ve sularının aşureye katılmaması da, insanların farklı olduğunu ve her insanın istifade edilebilecek yönleri olduğunu ama herkesle samimi olunmayacağını, faydalı ve faydasız ilmin ayırdedilmesi gerektiğini gösterir. İçine katılan şeker, muhabbetin önemli olduğunu, o olmadan insan ilişkilerinin yürüyemeyeceğini anlatır. Ceviz fındık vb şeyler de, kabukları kırıldığı için bize benlik kavgasını bırakıp, bu kabuğu kırmamiz gerektiğini, aksi takdirde rabbimizin izin razı olduğu hale ulaşamayacağımızı anlatır. Hiç kimse aşureyi tek başına yemez, bu da birlik ve beraberliğe ihtiyacımız olduğunu, hepimizin kardeş olduğunu gösterir.

Aşuremiz maddi manevi afiyet olsun efendim...

#
Yorumlar (2)
Seyhan Duman
04.08.2023 10:27
Tefekkür etmek için ne kadar çok lütuflar var... Her kelimenin yüreğe, akla dokunan onlarca şefkat dolu eli var . Yüreğine bereket
Kevser
04.08.2023 00:07
Harika bir tesbit farklı özellikler ve güzellikler Kemal bulunca aşure gibi tat veriyor birlik beraberlik içerisinde olmamızın önemi çok büyük demekki
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları