10 Eylül 2023 - Pazar

Evlilik ateşten gömlek midir?

" Geçenlerde bir genç kız, “Eşimi seçerken nelere dikkat etmeliyim?” diyordu, bende peygamber efendimizin hadisi şerifini hatırlattım... "

Yazar - Hayrünnisa YURÇ
Okuma Süresi: 4 dk.
485 okunma
Hayrünnisa YURÇ

Hayrünnisa YURÇ

-
Google News

“O’nun varlığının delillerinden biri de, kendileriyle ülfet edip huzura  ermeniz için size kendi cinsinizden eşler yaratması ve aranızda bir Sevgi ve merhamet var etmesidir. Şüphesiz bunda sistemlice düşünenler için nice dersler vardır.”

                                                                                                                        Rum suresi 21 Ayet

Günümüzde evlenemeyen ve evlenmeyenler çoğaldı maalesef. Bunun için üzülüyoruz, sosyal medya ile ilgisi olmayan ve evlilikten çekinenler için de araya girmeye korkar hâle geldik. Evlenmeye de, araya girmeye de korkar hâle gelmek normal oldu, çünkü önümüzde iyi örnekler çok az.

Bu konuda haberlere bakılacak gibi değil, çünkü her konuda olduğu gibi evlilikle ilgili de ayet ve hadisler unutuldu, bunun yerine ,ne derler yada desinler hastalığı yerleşti. Tabiki böyle çürük temele dayanan evlilikler de ayakta kalamadı.

Toplumda unutulan bir başka konu da Allah'ın kadını erkeğe, erkeği kadına muhtaç , ama birbirinden farklı yaratmış olması. Kadınlar erkeklerin özelliklerini, erkekler kadınların özelliklerini bilmiyorlar, bunu öğrenmenin en iyi yolu anne ve babaların evlatlarına bunu anlatması. Büyükler, evlatlarına iki ayrı evde büyüyen iki ayrı insanın aynı çatı altında olduğunda sorunların yaşanabileceğini, bunun normal olduğunu ve bu sorunları büyütmeden çözüm yoluna girmeleri gerektiğini anlatmalılar. Geçenlerde bir genç kız, “Eşimi seçerken nelere dikkat etmeliyim?” diyordu, bende peygamber efendimizin hadisi şerifini hatırlattım; “Kişi arkadaşının dini üzeredir.” Ecdadımızın bu hadisten yola çıkarak, “Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim.” dediğini ve eş adayının öfkelenince ve acıkınca olan tavırlarına bakmak gerektiğini söyledim. Ayrıca, uyanık ve iyi niyetli üçüncü bir kişinin de gözlemlemesi gerektiğini ve en önemlisi ailesine bakmak gerektiğini söyledim. Bunlar çok önemli kriterler ve bu sadece genç bayanlar için değil erkekler için de geçerli...

Evilikte sadece duygularla değil akıl ve mantıkla hareket edilmeli. Günümüzde dış görünüşe ve maddi duruma bakılıyor. Güzellikler geçer, maddi durumlar değişir, önemli olan ahlâk güzelliği, ama buna bakılmıyor maalesef. Bunun için de huzur  bulunmuyor ve artık bu huzursuzluk teknoloji sayesinde çook duyuluyor ve herkes etkileniyor. Eşler birbirlerine sevgi, şefkat, merhamet penceresinden baksalar üzmezler ve üzülmezler. Böylelikle yuvalarında huzur bulurlar, huzurlu olunca da işlerini huzurla yaparlar, ibadetlerinden huzur duyarlar, çevrelerine de huzur dağıtırlar...

Bu hamur çok su götürür, daha evlerde ele ayağa düşmüş aile büyüklerinin istenmemesine, onların hor görülmelerine, aslında bolluğun bereketin ve cennetin anahtarını elllerinde tutan anne babalara sahip çıkılmaması gibi vahim konulara değinmedim bile.

Bu konuda yazdığım bir davetiye sözüyle bitirelim satırlarımızı, “Temelini sevgi, kapılarını saygı, pencerelerini hoşgörü, çatısını güven ile öreceğimiz yuvamıza gidiyoruz. Dualarınızla bizi uğurlamaya gelirmisiniz?...

Not: Sema Maraşlı’nın evlilikle ilgili kitaplarını tavsiye ediyorum, evlilik öncesi okunursa çok iyi olur. Vehbi Vakkasoğlu’nun “Nikâh Şekeri” kitabı da okunmalı.

Evlenen ve evlenecek bütün gençlere ebedî saadetler diliyorum...

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları