07 Mart 2023 - Salı

HAK ŞERLERİ HAYREYLER...

Biz, bizi iki cihan saadetine ulaştıracak rehberimiz Peygamberimize ve Kuran-ı Kerim’e uymadığımız için bu günlere geldik. İnsanoğlu suretçe insan olarak yaratılmanın insan olmak için yeterli olduğunu zannetti ve canavarlıkta canavar hayvanları geçti...

Yazar - Hayrünnisa YURÇ
Okuma Süresi: 5 dk.
330 okunma
Hayrünnisa YURÇ

Hayrünnisa YURÇ

-
Google News

HAK ŞERLERİ HAYREYLER, ZANNETME Kİ GAYREYLER,

ARİF ANI SEYREYLER, MEVLA GÖRELİM NEYLER,

NEYLERSE GÜZEL EYLER.

DEME NİÇİN ŞU  ŞÖYLE ,YERİNCEDİR O ÖYLE ,

BAK SONUNA SABREYLE, MEVLA GÖRELİM NEYLER,

NEYLERSE GÜZEL EYLER.

 

Erzurumlu İbrahim Hakkı Hz. çok güzel söylemiş, biz genellikle olayların dış yüzüne bakıp karar veriyoruz, oysa her şeyin bir hikmeti var. Yani bizim bilmediğimiz, göremediğimiz  yönleri var. Bizi bu dünya misafirhanesine en şerefli bir misafir olarak gönderen Rabbimiz elbette bizden misafir gibi yaşamamızı, O’nu hiç unutmamamız gerektiğini  söylerken, bizi yalnız ve başıboş bırakmamış,  rehber olarak Peygamberler ve yol haritası olan kitaplar göndermiş. Biz de son Peygamber Hz Muhammed Mustafa Sav. Efendimizin ümmetiyiz.

Biz, bizi iki cihan saadetine ulaştıracak rehberimiz Peygamberimize ve Kuran-ı Kerim’e uymadığımız için bu günlere geldik. İnsanoğlu suretce insan olarak yaratılmanın insan olmak için yeterli olduğunu zannetti ve canavarlıkta canavar hayvanları geçti. Zulümler ise asırlardır sürüyor, açlıktan, susuzluktan, sadece Müslüman olduğu için binlerce insan öldü, zulümler arttı. Müslümanlara, Müslüman olduklarını unutturmak için, yedirdikleri, içirdikleri, hatta en önemlisi izlettirdikleri ile ellerinden geleni yaptılar. Hani yoğurt bozulursa, süt bozulursa bir şeyler yapar onu değerlendirirsiniz ya, tereyağı bozulursa hiçbir şey olmaz acılaşır ve atarsınız. İşte insan bozuldu, dünya bozuldu, dünya durdu. Rabbimiz depremlerle silkeledi, yangınlarla uyardı, sellerle ikaz etti, uyanış yok, zulümlere sessiz kalındı. inanıyoruz demenin yettiğini zannettik, çoook sabretti Rabbimiz, bunu Necip Fazıl Kısakürek çok güzel ifade ediyor; “Felah mı, işte felah, silah mı işte silah, sen de kim oluyorsun asıl sabreden Allah!”

Evet çok sabretti Rabbimiz, yine de sabrediyor. Bunlar yine silkelenmemiz için ikaz, şimdi bütün dünyayı silkeliyor, emirlerini söylüyor. İnanan, inanmayan,herkes için reçete olarak veriliyor İslam dininin gerekleri. Şefkat tokatları bunlar, O bizi çook seviyor ve içinde bulunduğumuz bu mübarek zaman dilimlerinde veriyor. Dikkat edin, büyük fırsat günlerindeyiz, duaların, ibadetlerin, sadakaların, iyiliklerin kat kat  makbul olduğu günlerdeyiz. Hani öğretmenler kurtarma yazılıları yaparlar, kurtarma sözlüleri yaparlar ya, onun gibi. Ama bu fırsatları değerlendirebilenler geçer sınıfını, işte biz de bu fırsatları değerlendirebilirsek ve bu şefkat tokatlarıyla uyanabilirsek gaflet uykusundan ve iman biletini gereklerini yapmaya çalışarak alırsak, gayret edersek Rabbimiz de elimizden tutacak. O nun bizden istediği gayret etmemiz, gayret eden ama bir türlü yüksek not alamayan arada geçer. Arada zayıf alan, ama hep çalışan öğrenciyi öğretmenler nasıl gözden çıkarmıyorsa Rabbimiz de bizi gözden çıkarmayacak inşallah…

Bize şimdiye kadar İslamın beş şartı var dendi. Evet bunlar önemli şartlar, ama yeterli değil. Bizim en mükemmel ve son din olan dinimiz, hayatımızın her alanında ne yapacağımızı, nasıl davranacağımızı  en güzel bir şekilde öğretiyor. Bu beş şart temel direkler gibi, hangimiz temel direkleri biten bir binaya gidip oturuyoruz, daha ara duvarlar, pencereleri kapılar, hatta çatı ve diğer incelikler var, işte bu beş şartın da tam olabilmesi için olması gerekenler var. Anne ve babaya yapılacak iyilikler, komşu hakkına akrabalık hakkına riayet etmek, harama, helale dikkat etmek, güzel ahlak sahibi olmak, yaşım büyük diye ya da gelenek görenek diye kimseye zulmetmemek, güçlü olanın haklı değil, haklı olanın güçlü olduğunu unutmamak, hasta ziyaretleri yapmak,  hayvanların hakkını unutmadan onlara da zulmetmeden su ve yiyecekler vermek, zulme sessiz kalmamak, israf etmemek vs. İnsan olmak kolay değil, ama imkansız değil, yeter ki biz gayret edelim Allah elimizden tutacaktır. Unutmayalım ecel birdir değişmez, panik yapmadan tedbir alalım, tedbir bizden takdir Allahtan. 

Yaşadığımız felaketler karşısında sahip olduğumuz çok şeyin değerini anlamaya başladık. Bu günler de geçer, önemli olan dersi verenin Rabbimiz olduğunu unutmadan, bu dersi iyi anlamak. Bu yolda en önemli rehberimiz peygamber efendimizin hayatını iyi okumalıyız. Bizi ebedi saadete götürecek yol haritamız Kuran’ı Kerim-i de iyi okuyup anlayarak ve hayatımıza geçirmeye çalışarak, bu dünya misafirhanesinden O’nun razı olduğu gibi çıkabilmeliyiz.

Sağlıkla  Kalın

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları