08 Temmuz 2023 - Cumartesi

Emekliler hayal kırıklığı yaşıyor!

Tabiri caiz ise fare doğuran dağ karşısında tüm emekliler feryat etmeye başladı. Diyorlar ki; “ Kütahya’da bile ev kiraları olmuş 7-8 bin TL, biz ne yiyip ne içeceğiz? Bu emekli maaşı adaletsizliğine kim dur diyecek?"

Yazar - İbrahim Coşkun
Okuma Süresi: 5 dk.
403 okunma
İbrahim Coşkun

İbrahim Coşkun

isikmedya@gmail.com -
Google News

Hükümet olarak seçimlerden önce taban aylık alan emeklilerinizin uğradığı-uğratıldığı haksızlığı fark ettiniz ve en düşük emekli aylıklarını 7.500 TL’ye tamamladınız. Tamamladınız diyoruz zira, haksız olarak neredeyse yarı yarıya düşürülen Aylık Bağlama Oranları ve Milli Gelirden Alınan Paylarla belirlenen emekli maaşlarının çoğu 3.500-5.000 TL bandında komik maaşlardı. Hükümet, bu böyle olmaz ben 7.500’e tamamlıyorum, aradaki farkı karşılıyorum dedi. Ok, ama, emekli olurken hesaplanan ve kuşa döndürülen kök maaşlara dokunmadınız.

Örnek verecek olursak, EYT’den emekli olmuş bir SSK emeklisine 5 bin TL emekli maaşı bağlanmıştı. Hükümet genel seçimlerden önce bunun üzerine 2.500 TL ekleyerek hak sahibinin alacağı maaşı 7.500 TL’ye tamamlamıştı. Şimdi hükümetin açıkladığı yüzde 25 zam sonrası kök maaşı 5.000 TL olan o emekli, yüzde 25’lik zam sonrası aldığı 1.250 TL’lik zam farkını kök maaşına ekleyince, maaşı 6.250 TL oluverdi. Yani başka bir deyişle, hükümetin 7.500 TL olarak lanse ettiği en düşük emekli maaşına bile yaklaşamadı ve yine sen 7.500 TL almaya devam edeceksin denildi. Diyeceksiniz ki, SGK’da, hükümet de bu devletin organları bu nasıl oluyor? Vallahi oluyor işte...

Sıranın Temmuz ayı maaşlarına yapılacak zamlara geldiğinde, o zamanlar yakın çevremize seçimden önce söylediğimiz ve uyardığımız gibi; “Kök maaşlara yapılacak zamlar en az yüzde 55’in üzerinde olmadığı müddetçe taban aylık alan emekliler 7.500 TL almaya devam edecek!” demiştik. Dediğimiz gibi de şimdi, açıklanan yüzde 25’lik zamdan sonra gariban emekli yıl başına kadar yine 7.500 almaya devam edecek!

Dahası, eğer yukarıda örneğini paylaştığımız emekli maaşı hesaplamasına yıl başında yine muhtemel bir yüzde 25’lik zam daha yapılırsa, taban aylık alan o emeklimizin eline, 2024 yılı Temmuz ayına kadar ancak 7.812 TL maaş geçecek!

Temmuz zammında 7 bin TL kök maaş alan başka bir SSK emeklisinde ise durum şöyle olacak: yapılan yüzde 25 zam ile maaşı 8.750 TL olacak. Başka bir deyişle  5 bin TL kök maaşı olan diğer emekliyle arasında daha önce arasında 2 bin TL olan kök maaş farkı 8.750-6.250= 2.500 TL’ye yükselecek.

Yıl başında ise muhtemel bir yüzde 25’lik zam sonrası yukarıda hesaplamasını yaptığımız gibi maaşı düşük olan emeklimizin alacağı para ancak 7.812 TL olabilirken, 8.750 TL’ye yükselmiş emeklimizin maaşı ise 10.937 TL’ye çıkmış olacak. Böylece aradaki maaş farkı makası yıl başında daha da açılarak 3.125 TL ye yükselecek. Yani alta kalanın canı çıkacak, taban maaş alan vatandaş açlığa, zulme ve haksızlığa mahkum edilmeye devam edilmiş olacak! Yani aradaki gelir makası daha da açılmış olacak ve bu fark her zamda katlanarak artmaya devam edecek.

Şimdi yaşadıkları hayal kırıklığı karşısında maaşını tabandan alan garaiban emekliler yoğun şekilde şöyle konuşuyor; “Kök maaşı 7 bin TL ve üzeri olan emekliler insan yerine koyulup %25 zamma layık görülürken, maalesef daha az maaş alan ve aslında zamma daha çok ihtiyaç duyan bizler görmezden gelindik. Yapılan zamla taban maaş alan emekliler ile daha iyi maaş alan emekliler arasında zaten açık olan makas daha da açıldı, Hükümet, toplumda sosyal gelir dengesi ve sosyal adalet adına gereken hamleyi yapamadı.”

Tabiri caiz ise fare doğuran dağ karşısında tüm emekliler feryat etmeye başladı. Haber sitemizi arayan ve yüz yüze konuştuğumuz tüm emekliler, ağız birliği etmişcesine aynı şeyi söylüyor. Diyorlar ki; “ Kütahya’da bile ev kiraları olmuş 7-8 bin TL, biz ne yiyip ne içeceğiz? İçimizde çalışabilecek olan var çalışamayacak olan var. Bu emekli maaşı adaletsizliğine kim dur diyecek, olmaz böyle!”

Beklenti, acilen maaşlara el atılması ve en düşük emekli maaşının ez az 10 bin TL seviyesine çekilmesi. Yani kök maaşların bu seviyeye çıkarılması, Aylık Bağlama Oranlarının yeniden düzenlenmesi ve intibak yasasının derhal hayata geçirilmesi. Yani emekliye hak ettiği maaşın hakkınıyet çerçevesi içinde bağlanması, adaletsizliğin ve açılan gelir makasının derhal kapatılması.

Yapılabir mi?  Diyeceksiniz ki, SGK’da, hükümet de bu devletin organları, nasıl olur? Vallahi oluyor istenirse...

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.