Tüm EYT'lilere emeklilikleri hayırlı olsun. EYT yürürlüğe girdi

Milyonların sabırsızlıkla beklediği ve adeta geri sayım yaparak duymak istediği haber geldi. Yaklaşık 5 milyon kişiye emeklilik yolunu açacak olan EYT düzenlemesi Resmi Gazete'de yayınlandı ve yürürlüğe girdi.

Yayın: 03 Mart 2023 - Cuma - Güncelleme: 03.03.2023 14:13:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
414 okunma
Google News

Milyonların merakla beklediği ve adeta geri sayım yaparak beklediği haber geldi. Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yaş şartı olmadan yapılan ve yaklaşık 5 milyon kişiye emeklilik yolunu açacak EYT düzenlemesi Resmi Gazete'de yayınlandı ve yürürlüğe girdi.

Düzenleme ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na geçici madde eklenerek ilgili kanunlara göre kanunun yürürlük tarihinden sonra aylık bağlanması talebinde bulunanlardan yaşlılık veya emekli aylığı bağlanacak olanlar, söz konusu hükümlerde yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde yaşlılık veya emekli aylığından yararlanacak.

EYT BAŞVURU İŞLEMİ ÇALIŞAN VE ÇALIŞMAYAN İÇİN NASIL OLACAK?

EYT'lilerin büyük çoğunluğunun SSK kapsamında olduğu ifade edilirken, bu kapsamındaki EYT'lilerin yüzde 87'sinin ise halen bir işte çalışan sigortalılardan oluştuğu kaydediliyor. Bu çerçevede EYT emeklilik başvurusunun çalışanlar için farklı çalışmayanlar için ise farklı gerçekleşeceğine dikkat çekiliyor.

Çalışmayanlar sadece emeklilik başvurusu yaparak işlemlerini başlatabilecekken. Çalışan EYT'liler için ise birkaç aşamalı bir başvuru süreci gerçekleşecek.

ÇALIŞAN EYT'Lİ İÇİN BAŞVURU SÜRECİ

Emeklilik başvurusu yapmak isteyen çalışan EYT'liler öncelikli olarak işyerlerinden çıkış belgesi alacak.

Çıkış belgesi ile emeklilik müracaatlarını gerçekleştirecek.

Emeklilik kararının ardından tüm EYT'liler ve emekliler istedikleri bir işyerinde çalışabilecek.

Çalışan emeklilerin maaşlarında herhangi bir kesinti olmayacak.

Emekliler hem çalıştıkları işyerlerinden hem de SGK'dan maaş alabiliyor.

EMEKLİLİK İÇİN EYT BAŞVURUSU E-DEVLET'TEN NASIL YAPILIR?

Hak sahipleri SGK müdürlüklerine şahsen dilekçe ile emeklilik başvurusu yapabilecek.

Diğer seçenelk ise turkiye.gov.tr adresi üzerinden e-devlet sistemine giriş yapılarak gerçekleştirilecek.

E-Devlet'e nasıl başvuru yapılır:

e-devlet arama kısmına aylık/emekli/gelir kelimelerinden herhangi biri yazılarak ekrana gelen Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi bağlantısına tıklanır.

Gelen ekranda "Yeni Başvuru" tıklanır.

Tahsis talep türü olarak "Yaşlılık Aylığı" seçilir.

SSK kapsamında aylık talep ediyorsanız, 4/A SSK; BAĞ-KUR kapsamında aylık talep ediyorsanız 4/B BAĞKUR seçilir ve altta yer alan "Başvur" butonu tıklanır.

T.C. Kimlik Numarası ve ad-soyad bilgileri ekrana otomatik olarak gelecektir. Maaş ödemesinin yapılacağı banka seçilerek, açıklama kısmına bankanın talep edilen şubesi yazılır.

İletişim bilgileri kısmında cep telefonu numarası başına sıfır eklenmeden yazılmalıdır. E-Posta adresi de eklenebilir.

Adres bölümünde ikametgâh bilgisi ekrana otomatik olarak gelecektir. Tebliğin farklı bir adrese gönderilmesinin talep edilmesi halinde; farklı adres kısmına yeni adres yazılmalıdır. Yazılmış olan yeni adresin il ve ilçe kısımlarının da doldurulması gerekmektedir.

BAĞKUR, Emekli Sandığı, Banka Sandığı veya yurtdışından aylık alınması durumunda, "Aylık alıyor mu?" Kutucuğunda yer alan "Evet" ya da "Hayır" seçeneklerinden herhangi birinin mutlaka işaretlenmesi gerekmektedir. İleri butonu ile bir sonraki sayfaya geçiş yapılarak Başvur kutucuğu tıklandığında, başvuru Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilecektir.

GSS PRİM BORCU OLANLAR NE YAPACAK?

EYT kapsamında emeklilik başvurusu yapacak olan ve GSS sistemine dahil olan işsizlerin, geçmişe dönük GSS prim borçları dikkate alınmayacak. Yani emeklilik için GSS prim borcunun varlığı herhangi bir mani teşkil etmiyor.

 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.